Aubergine leent zich namelijk perfect om een lekkere spread van te maken. Zoals baba ganoush bijvoorbeeld, uit het midden oosten. Of melitzano salata, een lekker smeersel uit Griekenland. Of deze avocado-auberginemousse.
Het leuke van dit recept is dat het helemaal niet moeilijk is om te maken. Bovendien, als je dit op brood eet heb je voor je het weet een halve aubergine achter de kiezen. Zo kom je nog eens aan je 250 gram groenten op een dag! En ja, het is nog lekker ook.
Ingrediënten:
- 1 flinke aubergine
- 1 kleine avocado
- 1 teentje knoflook (meer mag ook)
- Zout en peper
- 2-3 theelepels citroensap
- 1 theelepel komijnpoeder
- ¼ theelepel gerookt paprikapoeder
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op 200 graden. Prik de aubergine rondom in met een vork. Leg deze op een stukje aluminiumfolie op het rooster in de oven tot hij goed gaar is. Dit zal zo’n 30-40 minuten duren, afhankelijk van de grootte van je aubergine. Laat afkoelen.
- Trek het velletje voorzichtig van de aubergine af en snij het kroontje er af. Doe samen met de avocado, knoflook, zout en peper, citroensap en komijnpoeder in een keukenmachine en pureer tot een gladde mousse. Dit kan eventueel ook met een blender of staafmixer of eventueel zelfs met een vork.
- Doe het geheel in een bakje en bedek met huishoudfolie. Zet minstens 2 uur in de koelkast. Daarna heel lekker op een toastje, op brood of als dip voor groenten.