14 oktober 2015

Herfstrecept: appel-kaneelcheesecake met speculaasbodem

Na de heerlijk lichte courgettenoedels van maandag, moest ik even de balans terugbrengen met een wat zwaarder recept. Je weet wel, herfst en zo.

Op onze trouwdag hadden we een heerlijke appel-kaneeltaart, gemaakt door de man van mijn beste vriendin. Nu waren we 10 oktober alweer een jaar getrouwd en we besloten dat te vieren met een taart waar de appel en kaneel in terugkwamen. Maar dan wel even anders. Hoewel deze natuurlijk lang niet zo lekker was als onze huwelijkstaart, deed hij ons er wel aan denken.

Deze cheesecake is heerlijk herfstachtig en zou het vanwege de speculaas ook prima doen tijdens sinterklaas. De frisse stukjes appel in de zoete cheesecake maken de taart net even iets interessanter dan een standaard cheesecake. En natuurlijk kan je de speculaas ook nog vervangen door pepernoten voor een extra sinterklaas-touch. 



Ingrediënten:
  • 200 g speculaas + 50 gram extra als decoratie
  • 100 g boter
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl vanille extract
  • 600 g roomkaas
  • 2 el bloem
  • 175 g suiker
  • 3 eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 1 appel, geschild en in kleine blokjes
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 120 °C. Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de speculaas met boter in een keukenmachine, en maal tot een glad mengsel. Doe dit mengsel in de bakvorm en druk aan tot een gladde bodem. 
  • Meng de roomkaas, vanille, bloem, suiker, eieren en crème fraîche tot een egale massa. Roer hier de appel doorheen. 
  • Giet de vulling op de speculaasbodem. Bak ca. 1 1/2 uur in het midden van de oven. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog niet. Laat de taart in de oven afkoelen en zet hem voor het serveren minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast.
  • Haal de cheesecake uit de vorm. Verkruimel de overgebleven 50 gram speculaas grof, en strooi dit bovenop de taart.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...