29 oktober 2014

Aardbeienmoussetaart met chocoladecakebodem

Ik ben me er ernstig van bewust dat dit niet het seizoen is voor aardbeien. Gelukkig kan je in de supermarkt tegenwoordig ook diepvriesaardbeien vinden. Zo heb je die heerlijke verse aardbeiensmaak het hele jaar door, zonder dat je een bakje moet kopen dat van de andere kant van de wereld komt en waar je een klein vermogen voor betaalt.

Deze taart is niet moeilijk om te maken maar wel heel erg lekker. Omdat hij zo eenvoudig is, kan je er eindeloos mee variëren. Doe bijvoorbeeld noten in de cake voor extra crunch, verwerk wat munt door de aardbeienmousse of maak de taart met bosbessen in plaats van aardbeien. Die kan je uiteindelijk tegenwoordig ook in de diepvries vinden.



Ingrediënten:
Voor de chocoladecake
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 40 gram cacaopoeder
  • 4 eieren
  • Snufje zout
Voor de mousse
  • 250 g aardbeien uit de diepvries, ontdooid
  • 4 blaadjes gelatine
  • 300 ml room
  • 50 g suiker
  • 1 el aardbeienjam
  • 1 tl vanille extract

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de boter en de suiker voor de cake luchtig. Klop hier vervolgens één voor één de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei is opgenomen. Zeef hier de bloem, zout en cacaopoeder doorheen en spatel voorzichtig tot een luchtig cakebeslag. Bak in 1 uur en 15 minuten gaar. Laat volledig afkoelen. 
  • Snijd de cake in de lengte in plakken en leg deze tegen elkaar aan op je werkblad. Pak de buitenring van de springvorm waarin je je cake wilt maken en leg deze op de plakken cake. Snijd hier omheen de cake uit zodat je een cakecirkel hebt die precies in je springvorm past. Zet je springvorm weer in elkaar en leg de cakecirkel in de springvorm. 
  • Week voor de mousse de gelatine in koud water. Pureer de aardbeien met een staafmixer, blender of keukenmachine tot deze helemaal glad zijn. Klop de slagroom en suiker stijf. Verwarm wat van de gepureerde aardbeien in een pan en los hier de gelatine in op. Haal van het vuur en voeg de resterende aardbeienpuree, de jam en het vanille extract toe. Roer dit mengsel als het voldoende is afgekoeld voorzichtig door de slagroom. Giet dit geheel over de cakebodem in de springvorm. Zet in de koelkast en laat minstens 4 uur opstijven. Maak de taart eventueel af met wat geroosterde amandelen op de rand.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...