27 mei 2012

Chilled chocolate marble cheesecake

Belofte maakt schuld, dus vandaag geen koekjes maar een taart.

Ik ben echt gek op cheesecake, zowel de versie uit de oven als de versie die alleen hoeft op te stijven in de koelkast. Deze taart is er een van de laatste soort. Ideaal voor het heerlijke weer van de laatste dagen dus. Je hoeft immers de temperatuur niet nog verder op te drijven in je waarschijnlijk toch al warme keuken.

Dit recept is origineel van Gordon Ramsey, alleen vind ik wel, heel bescheiden, dat hij wat steekjes heeft laten vallen. Zo vind ik in het originele recept de bodem te dun en te kruimelig, de citroensap te veel en maakt hij te veel vulling voor een springvorm van 20 cm. Ik ben geloof ik ook niet de enige, want bij dit recept staan online nogal wat soortgelijke commentaren. Daarom mijn versie. Behoorlijk aangepast en zonder citroensap maar o zo lekker.



Ingrediënten:
  • 16 digestive biscuits
  • 75 gram gesmolten boter
  • 175 gram suiker
  • 500 gram zachte roomkaas (Mon Chou in een kuipje)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram crème fraîche
  • 500 ml + 150 ml slagroom
  • 150 gram pure chocolade

Bereiding:
  • Maal de biscuits tot kruimels, bijvoorbeeld in een keukenmachine of met de hand. Roer hier de gesmolten boter door. Leg het koekmengsel op de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnee en verdeel gelijkmatig. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast om op te stijven.
  • Kook 150 ml slagroom en haal van het vuur. Doe hier de chocolade in stukjes doorheen. Laat een minuutje staan tot de chocolade gesmolten is en roer dan door tot een gladde ganache. Laat afkoelen tot het mengsel dikker is en het de cheesecakevulling niet smelt.
  • Klop de roomkaas met de suiker glad. Roer hier de vanille doorheen. Klop in een andere kom de 500 ml slagroom met de crème fraîche tot zachte pieken. Roer de slagroom in twee delen door de roomkaas.
  • Giet een derde van het roomkaasmengsel op de koekjesbodem in de springvorm. Verdeel gelijkmatig. Giet hier in strepen een derde van de chocolade overheen. Trek hier met de punt van een mes een paar strepen door zodat de chocola en de roomkaas een marmereffect geven. Herhaal dit proces nog twee keer tot je op de bovenkant van je taart een mooi chocolade-marmereffect hebt verkregen. Probeer de taart niet glad te strijken, dan is je marmereffect verdwenen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...