Nu is R. iemand die nooit ergens één stukje van meeneemt, dus 'zat' ik ineens met twee moten gerookte zalm en twee palingen. De palingen hebben we gewoon in stukjes gesneden en opgepeuzeld maar met de zalm wilde ik iets anders. Het werd dus zalmmousse. Omdat we nog een klein beetje bacon in huis hadden, deed ik dit er ook bij en dat was een betere zet dan ik had gedacht.
Zelf serveerde ik de mousse dus als borrelhapje in een blaadje witlof maar de opties met deze mousse zijn eindeloos. Smeer het op een broodje of toastje, gebruik het als voorgerecht of vul er bladerdeegpakketjes mee en doe deze in de oven. De keuze is aan jou.
Als hapje voor 4-6 personen
Ingrediënten:
- 2 moten gerookte zalm, zonder vel
- 50 ml slagroom
- 2 lente-uitjes
- Mespuntje paprikapoeder
- 50 gram spekblokjes
- Peper naar smaak
Bereiding:
- Breek de moten zalm in kleine stukjes en doe deze in de keukenmachine. Pureer tot je kleine stukjes zalm hebt. Snijd de lente-ui in grove stukken en voeg deze, samen met de slagroom, peper en de paprikapoeder, aan de zalm toe. Pureer in de machine tot een gladde mousse. Doe de mousse in een afsluitbaar bakje en zet een half uur in de koelkast om op te stijven.
- Bak op laag vuur, in een droge pan, de spekblokjes goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd de spekblokjes eventueel wat kleiner en meng door de mousse heen. Of gebruik de spekblokjes om te garneren als je de mousse in witlofblaadjes serveert.