23 mei 2012

Focaccia gevuld met zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas

Dit gebeurt er in mijn hoofd als ik brood bak. “Ja, leuk! Brood bakken. Oh, dit ziet er niet zo goed uit. Ik doe vast iets verkeerd nu. Shit, dit wordt niks. Wacht, ja, dit lijkt toch wel op het plaatje. Zie je wel dat ik brood kan bakken! Maar nee, dit moet vast niet zo. Shit, dit wordt niks. Shit, dit wordt echt niks. Zie je wel dat ik geen brood kan bakken! Hmm, dat begint ergens op te lijken. Oh nee, shit, dit wordt niks. Of toch wel? Wacht… Ja, gelukt! Zie je wel dat ik brood kan bakken!”

Als ik ergens onzeker van word, dan is het brood bakken. Elke keer daalt mijn zelfvertrouwen tot diep onder het nulpunt om vervolgens tot grote hoogten te stijgen als er een prachtig goudbruin brood uit de oven komt. Misschien moet ik toch maar iets meer in mezelf gaan geloven.

Dit recept is van Levine. Het is heerlijk. Ga het maken. Stelt niks voor joh!Ingrediënten
Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 320 gram water, lauwwarm
  • 10 gram zout

Vulling:
  • ± 10 stukjes gedroogde tomaat, in reepjes
  • ± 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • ± 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
  • 1 takje verse rozemarijn, in kleinere takjes verdeeld
  • versgemalen peper
  • wat olie uit het potje tomaten

Bereiding:
Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom van de KitchenAid/standmixer. Roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het is nog iets plakkerig door de iets grotere hoeveelheid water (64%). Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

Het deeg kan ook in de broodbakmachine gemaakt worden. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.

1e rijs:

Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen:

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt ± 20 minuten liggen. Leg de deegbal op een bakmatje of stuk bakpapier even groot als het bakblik. Rol het deeg met een deegroller (op het bakmatje/bakpapier) uit tot een lap van ± 35 x 45 cm. Verdeel de reepjes tomaat, de Parmezaanse kaas en de fijngehakte rozemarijn over een helft van het deeg. Maal er wat peper over. Vouw de onbedekte helft van het deeg over de helft met de vulling. Druk de randen vast. Leg het bakmatje/bakpapier met het deeg op een bakplaat.

2e rijs:

Dek het deeg af met ingevet plastic folie of een bakmatje en laat 30 - 45 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 240 ºC. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en sprenkel er wat olie uit het potje tomaten over. Verdeel de takjes rozemarijn erover.

Bakken:


Bak de focaccia in 15 - 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat ± 15 minuten afkoelen voor het serveren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...