28 januari 2012

Peanut butter ball brownies


Pinda en chocolade is een hele goede combinatie. Dat is bekend. Snickers, pindarotsjes, Reese’s Peanut Buttercups en ga zo maar door. Dus het idee voor een pindakaasbrownie was op zich niet zo bijzonder. Maar ik wilde het toch net even anders doen dan anders. Ik moest ineens aan peanut butter balls denken. Dit zijn kleine balletjes gemaakt van pindakaas, poedersuiker en boter. Deze balletjes worden in de chocolade gedoopt en zo opgegeten. Het is in feite de huisgemaakte versie van de Reese’s Peanut Buttercups. En deze peanut butter balls gingen in mijn brownies.


Het leuke van dit recept is dat het werkt met alle brownierecepten. Kies dus vooral je eigen, favoriete brownies. Je kan dit zelfs maken met een browniemix uit een doos. Maar als je dat doet, vertel het me dan niet. Daar moet ik zo van huilen. Om je op weg te helpen hier dus een van mijn favoriete brownierecepten. Die van Nigella Lawson.



Ingrediënten:
Voor de peanut butter balls:
  • 130 gram pindakaas met stukjes noot (gebruik een goede pindakaas, bijvoorbeeld zelfgemaakt)
  • 20 gram boter
  • 75 gram poedersuiker
Voor de brownies:
  • 190 g zachte boter
  • 190 g pure chocolade
  • 3 eieren
  • 250 g fijne suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 115 gram bloem
  • snufje zout
Bereiding:
  • Doe de pindakaas en de boter in een kom en verwarm dit ongeveer 45 seconden in de magnetron. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker meng met de poedersuiker. Roer de poedersuiker hier doorheen tot je een stevig ‘deeg’ hebt. Als het mengsel te nat is, voeg dan gewoon nog wat poedersuiker toe.
  • Rol van het pindakaasmengsel balletjes van ongeveer 1 cm doorsnee. Verdeel deze pindaballetjes over een ingevette en met bakpapier bekleedde bakvorm (20x20cm). Zorg ervoor dat ze netjes regelmatig over de bodem verspreid zijn en laat de balletjes, in de tijd dat je de brownies maakt, opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter en chocolade in een pannetje met dikke bodem op laag vuur. Haal het mengsel van het vuur af zodra alles is gesmolten en laat enigszins afkoelen.
  • Klop de eieren los, en voeg hier de suiker en vanille aan toe.
  • Meng het chocolademengsel met het eiermengsel. Voeg hier de bloem en zout aan toe en mix tot een glad beslag.
  • Haal de pindakaasballetjes uit de koelkast en giet hier het browniebeslag overheen. Doe dit voorzichtig, om te voorkomen dat je pindakaasballetjes gaan schuiven en ze niet goed verdeeld zijn door het beslag. Het geeft niet als de balletjes niet volledig bedekt zijn, dit corrigeert zichzelf in de oven.
  • Bak de brownies in 25 minuten gaar. De buitenkant moet lekker krokant en droog zijn, de binnenkant nog smeuïg. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...