14 januari 2012

Bananenbrood met kokos, amandelen en pure chocolade

Onlangs besloot Vriendje dat hij nog even wat fruit en groenten wilde halen om mee te nemen naar zijn werk. Hij nam onder andere een gigantische tros bananen mee en zei “Dit was de kleinste die ze hadden!” Waarop vriendin M. aan hem vroeg waarom hij er dan niet gewoon een paar van de tros afgehaald had. “Mag dat dan?” Het is wel duidelijk wie normaal gesproken de boodschappen doet.


Aangezien ik meestal geen bananen zo uit het vuistje eet, duurde het niet lang voor ik een, nu kleiner, trosje bananen op de fruitschaal had liggen dat langzaam maar zeker donkerbruin kleurde. Aan eten weggooien doe ik niet, dus moest ik bedenken wat ik er dan eens mee zou doen. Ze zeggen dat je eerste ingeving de beste is, dus het werd bananenbrood. Een rondje door mijn keukenkastjes leverde ook nog kokos, amandelen en pure chocolade op. Allemaal prima combinaties met bananen, dus die gingen er ook in.


Het eindresultaat was smeuïg en niet te zoet. Het enige wat ik de volgende keer anders zou doen is de noten fijner hakken. Ze waren nu nog zo grof dat het moeilijk was om goede plakken van het brood te snijden.


Recept aangepast van joyofbaking.com
Ingrediënten:
  • 230 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl baksoda (o.a. te vinden als zuiveringszout bij de drogist, maar ook als bicarbonaat bij natuurvoedingswinkels en toko’s)
  • ¼ tl zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 grote eieren
  • 115 gram gesmolten boter
  • 3 grote, rijpe bananen (bij elkaar ongeveer 450 gram)
  • 1 theelepel vanille extract of een vanillestokje
  • 100 gram amandelen, fijngehakt
  • 100 gram pure chocolade, in stukjes
  • 20 gram gedroogde kokosnoot
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een cakeblik en bekleed deze met bakpapier.
  • Meng in een kom bloem, suiker, bakpoeder, baksoda, zout en kaneelpoeder door elkaar. Roer hier ook de amandelen, chocolade en kokos door.
  • Pureer in een andere kom de bananen. Ze moeten echt goed glad zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vork of een aardappelstamper. Roer hier de eieren, de gesmolten boter en de vanille doorheen.
  • Meng kom met droge ingrediënten door het bananenmengsel. Doe dit met een spatel en stop met mengen zodra je geen bloem meer ziet. Te lang mengen zorgt voor een compact en taai bananenbrood.
  • Bak 55 tot 60 minuten, of tot de buitenkant mooi goudbruin is en een prikker die je in het midden van de cake prikt er droog uit komt. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...