Na die middag heb ik nog een paar keer scones gegeten, maar altijd gemaakt door een ander. Het kon dus niet uitblijven dat ik die prachtige driehoekjes zelf eens zou maken. Met stukjes chocolade. Gewoon, omdat het kan.
Om deze scones te maken, gebruikte ik een keukenmachine. De belangrijkste reden hiervoor is dat de boter dan goed koud blijft en het deeg daardoor het lekkerst. Maar ook zonder keukenmachine kan je dit deeg prima maken. Dan is het gewoon een kwestie van snel werken en hopen dat je koude handen hebt.
Recept aangepast van joyofbaking.com
Ingrediënten:
- 260 gram bloem
- 50 gram suiker
- 1 ¼ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel baksoda
- ¼ theelepel zout
- 113 gram boter, zo koud mogelijk, in blokjes
- 90 gram pure chocolade, gehakt
- 1 theelepel vanille extract of het merg van 1 vanillestokje
- 160 ml karnemelk
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baksoda en zout in de keukenmachine en meng dit kort door. Voeg vervolgens de boter toe en laat de keukenmachine draaien tot het deeg kruimelig wordt. Voeg vervolgens de vanille en de karnemelk toe en meng.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkbank en kneed hier snel de chocolade doorheen. Als het droog te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. Als het te droog is, nog wat karnemelk.
- Plet het deeg met je handen tot een schijf van ongeveer 18 cm doorsnee is, en zo’n 3,5 cm dik. Snijd deze schijf in 8 punten.
- Leg de 8 punten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en kwast hier nog wat karnemelk overheen. Bak de scones goudbruin in 15 tot 20 minuten. Test of ze gaar zijn door een tandenstoker in het midden van een scone te prikken. Als deze er droog uit komt, zijn ze klaar.
- Serveer deze scones met clotted cream (o.a. te vinden bij Jumbo) en jam. Je kan in plaats van clotted cream ook roomboter, mascarpone of roomkaas gebruiken.