3 februari 2012

Knolselderijpuree

Soms heb je niet meer nodig dan een rondje door de groente afdeling van de (super)markt om inspiratie op te doen voor het eten. Ik zag een knolselderij liggen en had gelijk visioenen van knolselderijpuree. Ik ben geen groot fan van aardappelpuree, maar knolselderijpuree is een ander verhaal. Het zoete van de knolselderij geeft het gelijk een heel andere smaak. Bovendien blijft deze groente wat grover als je hem stampt dus de textuur is ook gelijk heel anders.


Ik heb de kruiden voor deze puree heel simpel gehouden. Zout, peper en nootmuskaat was voldoende. Maar je kan hier natuurlijk allerlei verschillende smaken aan geven. Of je roert er verse groene kruiden door. Of stukjes kaas. In dit geval was de knolselderij onderdeel van een bord met al genoeg gecompliceerde smaken, dus dit sloot hier prima op aan. Is het echter onderdeel van een wat eenvoudiger gerecht, maak hier dan vooral iets heel bijzonders van.


Voor 4 personen
Ingrediƫnten:
  • 1 grote knolselderij
  • 50 milliliter melk, of een klontje boter
  • Mespuntje nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak.
Bereiding:
  • Schil de knolselderij. Dit gaat niet met een dunschiller maar moet echt met een flink mes. Schil ook niet te dun want het buitenste laagje van een knolselderij is bitter. Snijd vervolgens in stukken. De grootte maakt niet zoveel uit, zolang ze allemaal hetzelfde formaat hebben.
  • Kook de knolselderij tot deze gaar is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Prik met een vork om te testen of ze gaar zijn. Ze moeten net zo aanvoelen als gare, vastkokende aardappelen.
  • Giet de knolselderij af. Pureer vervolgens met een aardappelstamper. Roer hier de melk, nootmuskaat en peper en zout door. Ziet er op het bord mooi uit als quenelle.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...