26 februari 2012

Baking soda

Vandaag even een kort artikel om het mysterie rond baking soda (baksoda) op te heffen. Ik gebruik het best vaak in recepten en ik merk dat veel mensen denken dat het niet in Nederland te koop is. De echte bakfans weten het inmiddels wel te vinden, maar de wat minder bedreven thuisbakkers nog niet echt. Daarom vandaag wat extra informatie.Wat is baking soda?

Baking soda, of sodium bicarbonate is een rijsmiddel dat er in combinatie met iets zuurs (citroensap, karnemelk, yoghurt) voor zorgt dat je baksels mooi rijzen. Baking soda is in ieder geval niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder bestaat namelijk deels uit baking soda maar daar is wijnsteenzuur of citroenzuur aan toegevoegd. Bakpoeder is ook veel minder sterk dan bakingsoda dus het is zeker niet 1 op 1 te vervangen.

Waar vind ik baking soda?
De meeste supermarkten verkopen helaas geen baking soda. Je kan het vaak wel vinden bij de toko of bij natuurvoedingswinkels. Ook online is het bij diverse winkels te bestellen. Toch is er nog een makkelijkere optie: de drogist. Baking soda wordt namelijk ook bij de drogist verkocht onder de noemer zuiveringszout of maagzout. Dit gebruik je eigenlijk in een glas water om van je maagzuur af te komen (een ouderwetse vorm van Rennie) maar is dus ook te gebruiken in je baksels. Etos verkoopt het in ieder geval, dus loop daar gerust eens langs.

Hopelijk is baking soda nu een wat minder mysterieus ingrediĆ«nt. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...