30 maart 2012

Ouderwetsche boterkoek

Een paar weken geleden had ik het met R. over de perfecte boterkoek. We waren het erover eens dat deze compact maar geen blok beton moest zijn, een licht krokante buitenkant moest hebben en vooral niet te zoet. Vervolgens begon de zoektocht naar deze boterkoek in diverse winkels, bakkerijen en op de markt. Conclusie: niet te vinden. Na ons misselijk gegeten te hebben aan net-niet-boterkoek, besloot ik het zelf maar eens te proberen.

Ik heb al eens eerder boterkoek gemaakt. Zo’n 10 jaar geleden. Het was één grote mislukking. Met een pak van Koopmans, nog wel. Dit keer besloot ik het helemaal zelf te doen en gelukkig ging dat een stuk beter.

Belangrijk bij het maken van deze boterkoek is dat je een dichte taartpan gebruikt (26 cm doorsnee) en geen springvorm. Bij een springvorm komt de boter namelijk uit de vorm lopen en staat binnen de kortste keren je keuken blauw. Heb je geen taartpan? Dan kan je ook de binnenkant je springvorm bekleden met aluminiumfolie.


Ingrediënten:
  • 250 gram roomboter (geen margarine, halvarine of iets dergelijks)
  • 250 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 1 ei (L)

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Kluts het ei.
  • Meng bloem en suiker door elkaar. Doe hier het ei bij, maar houd een klein beetje van het ei achter om de boterkoek mee te bestrijken. Voeg de boter toe en meng tot een glad deeg.
  • Doe het deeg in de taartpan. Druk plat met de achterkant van een lepel. Bestrijk met het achtergehouden ei en trek met een vork een mooi patroon in het deeg. Bak 25-30 minuten of tot goudbruin. Laat helemaal afkoelen voor je de boterkoek eet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...