9 september 2012

Goddelijke kaneelbroodjes van Levine

Ken je die fijne kaneelbroodjes van de bakker? Luchtig, zoet en met een heerlijk glazuur? Die waarvan je denkt dat je ze zelf nooit zo lekker kan maken? Dat kan je dus wel. Met dit recept van Levine.

Ik maakte deze broodjes op een donderdag waarop ik weer eens alleen thuis was. Aangezien je uit dit recept 14 broodjes haalt en ze het lekkerst zijn op de dag dat je ze bakt, werd me op Twitter aangeraden om gewoon ‘flink door te eten’. Dat advies heb ik ter harte genomen want ik heb in twee uur tijd vier van die heerlijke broodjes verorberd. Oeps. Nou ja, ik zie het maar als een teken van een succesvol recept.

Overigens heb ik het glazuur wel een beetje aangepast. In het originele recept werd een glazuur van poedersuiker en water gebruikt maar ik heb de water vervangen door wat gesmolten boter. Nog romiger en lekkerder, wat mij betreft.Uit De keuken van Levine

Ingrediënten:
Deeg:
 • 550 gram tarwebloem
 • 10 gram droge gist
 • 50 gram suiker
 • 10 gram zout
 • 240 gram (volle) melk, lauwwarm
 • 125 gram zachte ongezouten boter
 • 2 grote eieren, losgeklopt
 • 60 gram krenten
 • 60 gram rozijnen
Vulling:
 • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
 • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 - 1½ eetlepel kaneel
Afwerking en glazuur:
 • 30 gram ongezouten boter, gesmolten
 • 125 gram poedersuiker
 • 1,5 theelepel vanille extract
Verder:
 • 2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm, ingevet

Bereiding:

Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en dep ze goed droog.

Werkwijze KitchenAid/standmixer:
doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.

Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen. Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.

1e rijs:

Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen:

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm.

Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de deeglap.

Rol het deeg vanaf een lange kant op.

Druk de naad aan de onderkant goed dicht.

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke stukken.

Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.

2e rijs:

Laat afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven kunnen zet dan 1 bakblik met deegrolletjes, goed afgedekt, in de koelkast. De rijs wordt zo vertraagd. Haal het bakblik uit de koelkast op het moment dat het eerste bakblik de oven in gaat en laat op het aanrecht verder rijzen.

Bakken:

Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar. Bak het tweede bakblik zodra het deeg goed gerezen is.

Laat op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het glazuur door poedersuiker met de gesmolten roomboter door te roeren. Het zal eruitzien alsof het schift. Dit geeft niks. Voeg hier vervolgens de vanille aan toe. Roer tot een glad glazuur. Als het te dik is, voeg dan nog een paar druppels water toe. Giet het glazuur over de kaneelbroodjes.

En ja, er mist op de foto één kaneelbroodje. I couldn't help myself. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...