26 september 2012

Eenpersoons appel-hazelnoot crostata's

Voor de verjaardag van mijn moeder wilde ik een lekker toetje maken. Iets warms. Iets herfstigs ook, want het regende die dag vreselijk. Dit toetje was perfect. Niets herfstigers dan appels en kaneel en de warmte van de crostata in combinatie met de koude vanillesaus (zie het recept van gisteren) maakte het helemaal af.

Als je nu zelf geen deeg wilt maken, dan kan je ook een rol zanddeeg kopen in de supermarkt. Steek hier 4 rondjes uit, leg er de vulling op en vouw het randje mooi om. Net even wat sneller en bijna net zo lekker als zelfgemaakt.



Voor 4-5 crostata’s
Ingrediënten:
  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 175 g boter
  • 75 g fijne kristalsuiker + 2 el extra
  • 2 eieren, gesplitst
  • 2-3 appels
  • 30 gram hazelnoten, geroosterd
  • ½ eetlepel kaneel (of meer/minder, naar smaak)
  • ½ theelepel maizena

Bereiding:
  • Doe 250 g bloem, de boter, 75 g suiker en 1 mespunt zout in de keukenmachine. Maal tot een kruimelig deeg. Voeg al malend 1 voor 1 de eidooiers toe. Neem het deeg uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed kort en vorm een bal. Leg verpakt in vershoudfolie 1 uur in de koelkast.
  • Snijd de appels in relatief kleine stukjes. Hak ook de hazelnoot fijn. Meng de appels met de hazelnoten, kaneel, maizena en 2 eetlepels suiker.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel het deeg in 4-5 gelijke delen en rol deze uit tot rondjes. Leg een flinke schep van de appelvulling op het deeg, waarbij je zo’n 2 cm van de rand vrijlaat. Vouw dit, zo mooi mogelijk, om de appelvulling heen.
  • Leg de crostata’s op een bakplaat en bak zo’n 20 minuten of tot het deeg goudbruin en gaar is. Serveer met vanillesaus.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...