19 september 2012

Marokkaanse gehaktballetjes met kruidencouscous

Dit is weer zo’n fijn recept voor na een werkdag. Zeker nu het weer zo langzamerhand wat grauwer wordt en je, als je thuis komt, zonder al te veel werk iets op tafel wilt kunnen zetten. Maar dan wel gezond. En als het even kan, een beetje comforting.

Dat schepje boter in de couscous is trouwens echt een aanrader. Het is misschien wat extra vet, maar het verschil is gigantisch. Het gaat alleen daardoor van lekker naar luxe. En dat is fijn. Zet jezelf dus op de bank met een bord hiervan op schoot, trek iets makkelijks aan en geniet.



Voor 4 personen, aangepast van BBC Good Food
Ingrediënten:
  • 500 gram gehakt (lam of rund)
  • 1 fijngesnipperde rode ui
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gemberpoeder
  • Snufje chilipoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • olijfolie
  • 2 blikken tomatenblokjes (400 gram per stuk)
  • 200 ml kippenbouillon
  • Fijngehakte koriander naar smaak
  • 200 gram couscous
  • 50 gram boter
  • 350 ml kippenbouillon
  • ½ bosje koriander, fijngehakt
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt

Bereiding:
  • Doe het gehakt, de rode ui, de helft van de knoflook en de helft van de gember, chilipoeder, komijnpoeder en kaneel in een kom. Kneed door elkaar en maak hier zo’n 30 balletjes van.
  • Doe wat olijfolie in een pan, en bak hierin de gehaktballen mooi bruin. Haal de ballen even uit de pan, fruit de resterende knoflook en specerijen toe en bak dit een minuutje. Doe de ballen weer terug in de pan en doe hier de tomatenblokjes en 200 ml kippenbouillon bij. Laat een halfuurtje pruttelen. Roer er op het laatst de koriander naar smaak doorheen.
  • Doe de couscous met de boter en kokende kippenbouillon in een afgedekte kom. Laat 10 minuten staan. Roer er de koriander en peterselie doorheen.
  • Serveer de couscous met de gehaktballetjes er in het midden bovenop. Overigens ook erg lekker met deze wortelsalade erbij.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...