9 december 2011

Tips voor het kerstdinerNu de kerst met rasse schreden dichterbij komt, raken velen van ons in de stress bij de gedachte aan Het Kerstdiner. Met hoofdletters ja, want vaak heeft dit diner nogal wat voeten in aarde. Er moet van alles gebeuren, er is nooit genoeg tijd en aan het einde van de avond zit je uitgeput op de bank te bedenken wat er allemaal mis is gegaan. Vandaag en morgen een aantal tips om het kerstdiner vlekkeloos te laten verlopen. We beginnen met de dingen die je 1 tot 4 weken van tevoren kunt doen. Morgen komen de tips voor de week van tevoren en natuurlijk de dag zelf. 

 Foto via weheartit.com

Nodig je gasten uit. Houd hierbij rekening met de grootte van je huis en jouw kooktalent. Vind je het eng om voor 10 man te koken? Houd het dan bij een diner voor maximaal 4 personen. Is je huis niet zo groot? Ook dan is het raadzaam om de gastenlijst iets te beperken. En vraag gelijk even naar eventuele voedselallergieën of andere dieetwensen.

 Foto via weheartit.com

Bedenk het menu. Of het nu een simpel eenpansgerecht en een bak ijs wordt, of een tien gangendiner op sterrenniveau, denk er van tevoren over na. Als je dit een paar dagen van tevoren moet doen, levert het veel meer stress op. Bovendien kun je er nu nog een nachtje over slapen en het menu aanpassen. Vergeet hierbij de wijnen niet.

Houd bij het bedenken van het menu rekening met een aantal zaken. Allereerst, je vaardigheden. Als je normaal al moeite hebt met het bakken van een ei, is nu wellicht niet het moment om zelf een eend te gaan ontbenen. Dat wil niet zeggen dat je dit dan maar nooit moet proberen, alleen is het kerstdiner waarschijnlijk niet het juiste moment. Ten tweede is het belangrijk om te bedenken waar je keuken tegen opgewassen is. Heb je alleen een kleine oven? Ga dan niet voor de grote kerstkalkoen. 

 Foto via weheartit.com

Doe een oefenrondje. Kies je toch voor een gerecht dat je nooit eerder gemaakt hebt? Probeer het dan minstens één keer van tevoren. Niet omdat je het niet in één keer zou kunnen, maar nu weet je precies waar de moeilijkheden in het recept liggen, welke spullen je er voor nodig hebt en hoeveel tijd het je kost. Bovendien merk je misschien tijdens het proeven dat er nog iets ontbreekt aan het recept. Nu kun je het recept nog aanpassen.  

 Foto via weheartit.com

Bestel moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Als jouw slager niet standaard eendenborstfilet in het assortiment heeft en je wilt dit wel op je kersttafel zetten, dan is het handig om dit te bestellen. Dit geldt voor alle ingrediënten. Loop je menu dus eens kritisch langs en breng een bezoekje aan de poelier/groentenboer/etc. 

Dit waren de tips voor de voorbereiding. Overweeg je dus om een kerstdiner te organiseren? Met deze tips kun je alvast aan de slag. Morgen volgt de rest van de tips! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...