10 december 2011

Tips voor het kerstdiner II

 Foto via weheartit.com

Vandaag de rest van de tips voor het kerstdiner.

1 week van tevoren

Haal alle ingrediënten die niet snel bederven in huis. Er is niets vervelender dan uiensoep te willen maken en er vervolgens in de supermarkt achter te komen dat de uien uitverkocht zijn. Bovendien maakt dit je tweede trip naar de supermarkt beduidend korter, en dat is prettig aangezien het de dag voor kerst altijd gruwelijk druk is bij de supermarkt. 

Foto via weheartit.com
 
1-2 dagen van tevoren

Haal de laatste boodschappen in huis. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte in je koelkast hebt. Alle ingrediënten die bij de supermarkt niet in de koelkast liggen, hoeven dit thuis ook niet. Dus zaken als bijvoorbeeld eieren en tomaten kunnen prima op een koele, droge plek bewaard worden. Een schuur, garage of kelder leent zich hier prima voor. 

Maak een planning voor D-Day. Kijk welke gerechten je al van tevoren kunt bereiden. Zorg ervoor dat je, als je gasten er eenmaal zijn, zo min mogelijk tijd in de keuken door hoeft te brengen. Houd er ook rekening mee dat waarschijnlijk niet alles tegelijk in de oven kan en dat je gasfornuis ook niet eindeloos de ruimte heeft. Wees dus strategisch. Tip: als je iets gaat bakken (taart), moeten die ingrediënten waarschijnlijk op kamertemperatuur zijn.

 Foto via weheartit.com

De dag zelf

Om te beginnen: relax! Trek makkelijke kleding aan en zet een muziekje aan. En nee, dit hoeft geen Sky Radio te zijn. Als die kerstliedjes je helemaal de neus uit komen, zet je lekker iets anders op. Als het maar ontspant. Neem ook eventueel een wijntje. Bedenk wel dat het voor je gasten niet heel leuk is wanneer jij al in de olie bent tegen de tijd dat zij voor de deur staan. Dus geniet met mate. 

Als het goed is heb je een fantastische planning gemaakt en komen die gerechten nu zonder moeite op tafel. Is er toch nog iets mislukt? Niks aan de hand! Je gasten wisten toch niet wat er op tafel zou komen, dus als er ineens een gerecht ontbreekt is er niemand die het mist. En is je gerecht goed gelukt, maar een beetje verbrand? Dan noem je het gewoon ‘gekarameliseerd’. Niemand die jouw woorden in twijfel trekt en je lijkt gelijk een waanzinnig culinair talent. 

Je bent iets vergeten te halen in de supermarkt? Geen punt! Kijk of je het ingrediënt ergens mee kunt vervangen. Ik had zelf eens een recept waar melk in moest. Dit had ik niet in huis. Gelukkig ging Griekse yoghurt aangelengd met water ook prima. Gaat vervangen niet lukken? Kijk dan of het recept ook zonder kan. De peterselie in een tomatensaus zal niemand missen. De peterselie in de peterseliesaus wel. Je snapt het.

Vergeet de tafel niet te dekken. Weet je niet precies hoe dat moet? Klik dan hier
 
Ruim tijd in voor jezelf. Waarschijnlijk sta je niet te koken in de kleren die je tijdens het diner aan doet, en als vrouw heb je vermoedelijk ook je feest make-up nog niet op. Kortom, zorg ervoor dat je er helemaal klaar voor bent.

En dan is het moment er dat de gasten er zijn. Hier heb ik eigenlijk maar één tip voor: geniet! Zelfs al mislukt het eten, is je make-up uitgelopen en zou je het liefst diep onder je dekbed kruipen, je bent omringd door mensen die van je houden. Ook als je het eten verpest. Dus lach en maak er een mooie avond van. Er is altijd nog volgend jaar. 

Foto via weheartit.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...