Ook wel: hupsedinges.
Een feestje in huize Blondie is altijd reden voor veel en lekker eten. Zo is het altijd geweest en ik zou het ook niet anders willen. Dus toog ik de keuken in om allerlei lekkers te maken. Daarom, en omdat Oud en Nieuw vaak in het teken staat van lekkere borrelhapjes, de komende dagen wat fijn fingerfood en ander lekkers.
Bij het maken van deze hummus kwam R. de keuken in lopen en zei: “Hé, is dat hupsedinges? Ja, hoe heet dat spul?” U begrijpt, het duurde even voordat ik bijkwam van de slappe lach en weer verder kon met dit overheerlijke mengsel van tahin, knoflook en kikkererwten.
Hummus is een heerlijke dip uit het Midden-Oosten. Gezond, lekker en feestelijk. Kortom: een must op de hapjestafel. De vegetariërs/veganisten zullen je dankbaar zijn. De omnivoren trouwens ook.
Ingrediënten:
- 2 blikken kikkererwten
- 3 eetlepels tahin (sesampasta, te koop bij natuurvoedingswinkels en Marokkaanse/Turkse supermarkten)
- 4 tenen knoflook, geperst
- Olijfolie
- 1-2 eetlepels citroensap
- ½ theelepel komijn
- Zout naar smaak
Bereiding:
- Giet de kikkererwten af en spoel om met koud water.
- Doe kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap en ongeveer een eetlepel olijfolie in een kom. Pureer met staafmixer. Dit kan uiteraard ook in de keukenmachine of blender.
- Voeg komijn en zout toe en meng nogmaals met staafmixer.
- Om de hummus op de juiste dikte te krijgen, kun je meer olijfolie toevoegen. Als je dit te vet vindt, kun je ook water toevoegen. Ik heb zelf nog ongeveer 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels water toegevoegd.
- Serveer de hummus met Turks brood of reepjes komkommer, paprika en wortel om mee te dippen.