Kruidenboter (of knoflookboter) is zo’n heerlijke allrounder op feestjes. Naast de blokjes kaas, plakjes worst en als je mazzel hebt een bittergarnituur, staat er meestal wel een bakje kruidenboter. Wat ik alleen zo jammer vind is dat dit meestal zo in de winkel gekocht is. Op zich prima, maar kruidenboter is zó makkelijk zelf te maken. Bovendien kun je er precies de kruiden in doen die jij lekker vindt. Ook weet je dan zeker dat er geen rare smaakstoffen of kleurstoffen in zitten.
Het recept hieronder lijkt veel zout te bevatten, maar flauwe kruidenboter is gewoon echt zonde van de calorieën. Maar vind je het te veel of te weinig; geef er je eigen draai aan. En over calorieën gesproken: ja, je kan dit eventueel ook met margarine of halvarine maken. Maar het wordt er niet lekkerder van. Dat je het weet.
Ingrediënten:
- 125 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1-2 teentjes knoflook, geperst
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel kerriepoeder
- 1 eetlepel zeer fijngehakte peterselie
- ¼ theelepel oregano
- 1 theelepel zeezout
- Doe de roomboter in een kom en roer dit los met een vork.
- Voeg de overige ingrediënten toe aan de boter. Roer tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Optioneel: laat de boter ongeveer 10 minuten opstijven in de koelkast.
Je kan de boter overscheppen in een mooi schaaltje en de bovenkant gladstrijken, je kan er ook met een vork of een mes een mooi patroontje in maken. Wil je echt uitpakken? Doe de boter dan in een spuitzak en spuit een mooie toef boter op een schaaltje.