Vervolgens maakte ik de siroop. En toen mocht ik het van R. niet drinken. “Wat nou als je per ongeluk een giftig broertje hebt geplukt? Zo goed ben je niet met planten. Ik wil pas dat je het drinkt als ik er ben. En dan neem ik niks, zodat ik, als je ineens dood neervalt, je nog naar het ziekenhuis kan brengen.” Afijn, ik heb de siroop gedronken en ik leef nog. Ik ben ook niet opgepakt of uitgelachen tijdens het plukken, dus het was vooral much ado about nothing. Maar hé, ik vond het zelf best een avontuur.
Ingrediënten:
- 20 bloemschermen
- 1 liter water
- 750 gram suiker (meer of minder mag ook)
- 1 citroen
Bereiding:
- Haal de bloemetjes van de takken af en doe ze in een diepe kom. Hier zijn verschillende manieren voor. Bij mij vielen ze er gewoon vanaf als ik ze wat heen en weer schudde. Kook het water en giet dit over de bloemetjes.
- Snijd de citroen in stukken, en leg deze in het water. Dek de kom af en laat de bloemen 3 dagen zo staan.
- Zeef na 3 dagen de vlierbloesem ‘thee’ door een kaasdoek. Doe het water in een pan met de suiker. Laat opwarmen tot alle suiker is opgelost, en vervolgens 10 minuten koken om de siroop in te dikken en de smaak te intensiveren. Giet de siroop in gesteriliseerde flessen en bewaar in de koelkast. Snel opmaken, dit spul blijft niet lang goed. Drink als limonadesiroop met veel ijs, zoals op de foto. Of giet over yoghurt, ijs of pannenkoeken of maak er cocktails mee.