Omdat Yvonne al eens zei dat ze niet zo van heel vet eten houdt, twijfelde ik of ik de sardines op deze manier zou bereiden. Maar omdat het vet goed heet is en er geen dikke laag beslag om de vis heen zit, valt het reuze mee met de vettigheid van de vis. Zeker als je ze nog even laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Wat je uiteindelijk eet is heerlijk knapperig en een perfecte combinatie met het groentensaus.
Sardines waren nooit mijn favoriete visje, vooral vanwege het gepiel om het vlees van de graat af te krijgen. Gelukkig zag ik een tijd geleden een makkelijke manier om sardines helemaal schoon te maken zodat je zonder gepiel je sardines op kan eten. Die manier ga ik hier uitleggen. Mocht je dat nu te tijdrovend vinden of wil je gewoon graag je visje op de graat, snijd dan alleen de kop af en verwijder de ingewanden. Daarna kan je het recept gewoon volgen zoals beschreven. Of je koopt ze al schoongemaakt bij de visboer, dat kan ook.
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 6-8 sardines
- ½ courgette
- ½ aubergine
- 150 gram witte champignons
- 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
- 1 theelepel oregano
- 200 ml droge, witte wijn
- 400 gram gezeefde tomaten (passata)
- 6 eetlepels olijfolie
- 150 gram bloem
- Turks brood/stokbrood
Bereiding:
- Snijd de courgette, aubergine en champignons in blokjes. Fruit deze in een eetlepel olijfolie tot licht goudbruin. Voeg hier de oregano aan toe en laat 30 seconden meebakken. Voeg dan de witte wijn en de gezeefde tomaten toe aan de groenten. Roer door en laat op laag vuur zachtjes inkoken.
- Snijd de kop van de sardine en snijd de buik van de vis open. Schraap hier met je duim de ingewanden uit. Spoel af onder water om alle restjes weg te krijgen. Knip de rugvin van de sardine af en leg deze nu opengeklapt, met de rug naar boven, op je werkblad. Druk met behoorlijk wat gewicht op de rug van de vis zodat je deze plet. Wees niet te voorzichtig hierbij, want je hebt behoorlijk wat gewicht nodig voor een mooi resultaat waarbij de graten in één keer los komen. Draai de vis om en je kan zo de ‘ruggengraat’ met alle aanhangende graten lostrekken. Dep de vis droog met wat keukenpapier.
- Haal de sardines door de bloem tot deze overal bedekt is met een dun laagje. Verhit ondertussen de olie in een grote koekenpan. Als de olie goed heet is, kunnen de sardines in de olie gebakken worden. Ze hebben niet meer dan 1 minuut per kant nodig, dus draai ze op tijd om, anders worden ze taai.
- Schep de ingekookte groentensaus op een bord en leg hier 3-4 sardines op. Serveer eventueel met wat geschaafde venkel, zoals op de foto te zien is, en een stukje (Turks) brood.