9 juni 2012

Zelf bouillon maken

Op Twitter retweette ik onlangs een aantal tweets van Gizzi Erskine waarin ze aangaf dat je nog zo gezond kan eten, zolang je bouillonblokjes gebruikt waar MSG in zit, doe je al je goede bedoelingen teniet. En daar ben ik het mee eens. Ik ga nu niet een hele verhandeling houden over waarom MSG zo slecht voor je is. Als je dat wil weten zou ik zeggen, Google is your friend. Wat ik wel ga doen is zeggen dat zelf bouillon maken helemaal niet moeilijk is en bovendien veel lekkerder.

Is het het gemak van een bouillonblokje dat je tegenhoudt? Niet nodig. Je kan de bouillon gewoon invriezen in porties van een halve liter, wat gelijk staat aan 1 bouillonblokje. Heb je niet zo veel ruimte? Laat de bouillon dan flink inkoken en vries deze in in een ijsblokjeszak. Dan heb je ook bouillonblokjes, maar dan zelfgemaakt.

Dit recept kan trouwens twee kanten op. Zonder de kip heb je een lekkere groentenbouillon, met kip een kippenbouillon. Ik zal hier de kippenbouillon beschrijven, voor een groentenbouillon kan je het recept dus volgen zonder de aanwijzingen voor de kip.



Ingrediƫnten:
  • 3 dikke wortels
  • 6 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 2 preien
  • 4 l water
  • 1 bouquet garni (bosje kruiden, bij elkaar gebonden met touw, bijvoorbeeld tijm, laurier, roosmarijn en peterselie)
  • peper en zout
  • Optioneel: Anderhalve kilo (soep)kip

Bereiding:
  • Was alle groenten goed en snijd deze grof. Doe in een pan. Voeg hier de bouquet garni, peper en zout en de kip aan toe. Giet hier het water bij.
  • Laat het water aan de kook komen. Zodra dit het geval is, zet je het vuur laag. Schep het schuim elke paar minuten van de soep af om te voorkomen dat deze blind slaat (= troebel wordt). Als er geen nieuw schuim meer vormt, dek je de pan af en laat deze op zo laag mogelijk vuur 1 tot 2 uur trekken.
  • Laat de bouillon een nacht afkoelen.
  • Haal de kip uit de bouillon en zeef de bouillon. Als er veel vet op de bouillon ligt, schep dit er dan af.
  • De bouillon is nu klaar. Eventueel kan je deze verder inkoken voor een sterkere smaak. Het kippenvlees kan je in de soep doen voor een lekkere kippensoep, of je gebruikt het in een salade of op een broodje.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...