27 juni 2012

Indonesisch drankje met friemeltjes: tjendol

Hoewel R. Indonesisch is, zijn er maar weinig gerechten uit de Indonesische keuken waar hij echt laaiend enthousiast van wordt. Te vaak gegeten, zegt hij zelf. Maar er is een aantal dingen uit de Indonesische keuken waar hij echt geen genoeg van kan krijgen. Dit drankje genaamd Tjendol (Cendol) is daar een mooi voorbeeld van. Het is fris, zoet, heeft een bijzonder mondgevoel en is vooral erg lekker.

Dit drankje is, zoals de meeste Indonesische gerechten, niet moeilijk om te maken maar wel bewerkelijk. Het hung kwee mengsel wordt zo dik dat je met gemak je houten pollepel breekt tijdens het roeren en het maken van de ‘friemeltjes’ (zo noemt R. ze) is even een klusje waarbij de kans ook nog bestaat dat je je vingers verbrandt. Maar laat je hier niet door ontmoedigen. Dit drankje is echt heerlijk op een warme zomerdag.

Qua mondgevoel doet het trouwens enigszins denken aan die Aloë Vera drankjes in groene flessen met ‘friemeltjes’. Dus als je dat lekker vindt, is de kans dat dit drankje in de smaak valt erg groot.


Voor 4-6 glazen
Ingrediënten:
  • 120 gram hung kwee meel
  • 1 liter water
  • snufje zout
  • ½ theelepel pandanpasta
  • 1 pandanblad
  • 800 ml kokosmelk
  • Gula jawa/palmsuiker (zo veel als je zelf lekker vindt, ik gebruikte zo’n 200 gram)
  • 1 blik jackfruit (optioneel)

Bereiding:
  • Zet een grote bak met ijswater klaar. Zet hierop een vergiet met zo groot mogelijke gaten.
  • Doe hung kwee meel, water, zout, pandanpasta en pandanblad in een pan. Zet op middellaag vuur en laat het mengsel onder constant roeren dik worden. Na een tijdje zul je groene, gelei-achtige flinters rond zien drijven. Vanaf dat moment gaat het hard, dus let op.
  • Blijf het mengsel stevig doorroeren tot het mengsel glazig is. Het moet mooi donkergroen, glanzend en een beetje doorzichtig zijn. Blijf het dan nog een minuut of 3 roeren. Niet korter, dan heb je meelballen in je mond.
  • Giet het mengsel in één keer in het vergiet. Haal het pandanblad er uit. Duw het mengsel met een spatel (ik gebruik een plastic plamuurmes van de gamma) door de gaten van de zeef in het ijswater. Doe dit tot het mengsel op is. Je hoeft niet tussendoor de ‘friemeltjes’ uit de bak te halen. Zet de bak, met water en al, in de koelkast.
  • Smelt de palmsuiker in een laagje water op laag vuur. Laat eventueel inkoken tot de gewenste dikte. Zet dan het vuur uit en laat afkoelen. Snijd ook het jackfruit in kleine stukjes. Zet jackfruit en kokosmelk in de koelkast.
  • Doe 3-4 eetlepels friemeltjes in een groot glas, met wat water uit de bak er bij. Schep hier wat jackfruit op. Giet hier kokosmelk op en tot slot zoveel gula jawa als je zelf lekker vindt. Serveer met een lepel en roer door voor je het opdrinkt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...