8 juni 2015

Appelroosjes

Het mooi opmaken van een bord is niet mijn sterkste kant. Ik heb geen gevoel voor hoe je een ruimte goed kan gebruiken en er mooi uit kan laten zien, of dat nu een huis is, een tuin of een bord. Ik ben dan ook altijd erg onder de indruk van mensen die dat wel goed kunnen.

Gelukkig zijn er ook gerechten die helemaal geen opsmuk nodig hebben. Bijvoorbeeld deze appelroosjes. Ze zijn prachtig, kunnen haast niet mislukken en zijn ook nog eens ontzettend lekker. Het enige wat ze nodig hebben nadat ze uit de oven komen, is een beetje poedersuiker.

Wil je dus iets indrukwekkends op tafel zetten? Iets waarvan mensen denken dat je er uren op hebt lopen zwoegen? Probeer dan eens deze gebakjes. Echt, ze zijn zo gemaakt en ontzettend lekker.

Overigens is het best lastig om de rolwijze goed uit te leggen in tekst, dus voor een videoinstructie kijk je hier. Het rollen begint ongeveer bij 3:30. Voor 4 roosjes
Ingrediƫnten:
 • 1 grote appel, soort naar keuze
 • 4 plakjes bladerdeeg
 • Suiker en kaneel naar smaak (ik gebruikte 50 gram suiker gemengd met 1 el kaneel)
 • Boter om te bestrijken
 • Bloem om te bestrooien
 • Poedersuiker
Bereiding:
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en ontdooi de plakjes bladerdeeg.
 • Snijd de appel van boven naar beneden door midden en verwijder het klokhuis. Dit kan je van tevoren doen met een appelboor, of na het doormidden snijden met een meloenboller. Dat laatste heeft mijn voorkeur. Snijd de appel vervolgens overdwars in plakjes van 1 mm dik en leg ze op een bord. Ze mogen best op elkaar liggen. Doe de appels 30 seconden tot 1 minuut in de magnetron, of tot ze flexibel genoeg zijn om te buigen. Het is niet erg als ze een beetje bruin worden.
 • Snijd de plakjes bladerdeeg in de lengte doormidden en plak de twee stukken op de korte kant aan elkaar zodat je een lange reep hebt. Rol deze reep op een bebloemd oppervlak uit tot een rechte reep van zo’n 30 cm lang. Je hebt dan dus losse repen deeg. 
 • Leg de plakjes appel in de lengte op het deeg, zodat de bolle kant aan de bovenkant iets uitsteekt. Doe dit met een lange rij appelpartjes die elkaar een beetje overlappen. Bestrooi dit geheel met suiker en kaneel naar smaak. Vouw het deeg in de lengte dubbel zodat de appels grotendeels bedekt zijn maar alleen nog met het randje boven het deeg uitsteken. Bestrooi dit ook met kaneel en suiker. Rol de plak deeg dan op zodat je een rolletje krijgt dat lijkt op een cinnamon roll, maar dan met appelplakjes die uitsteken. Leg het rolletje in een ingevette muffinvorm. Bestrijk met gesmolten boter en maak eventueel af met nog wat suiker en kaneel
 • Herhaal dit met de andere drie plakken bladerdeeg en de resterende appel. Bak het geheel in de oven zo’n 40 minuten of tot goudbruin en gaar. Haal de gebakjes na 10 minuten afkoelen uit de vorm en bestrooi met poedersuiker. Zowel warm als koud erg lekker.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...