8 april 2015

Koffieweek - Cold brew coffee

Oftewel, koud gezette koffie.

Dat we thee koud kunnen zetten, dat weten we. Maar dat kan dus ook met koffie. Het voordeel hiervan is dat de zuren die de koffieboon normaal loslaat in heet water, nu niet onttrokken worden aan de boon. Dat betekent dat je koffie minder zuur, milder en zelfs zoeter is. Perfect voor de gevoelige maag! Bovendien kost het zetten van je koffie op deze manier geen stroom en kan het dus overal en altijd.

Het lastige van dit recept is dat ik je niet kan vertellen wat de lekkerste koffie is. Net als met normale koffie, heeft ieder zo zijn eigen voorkeur. Ik zet hem graag met gemalen filterkoffie, een ander gebruikt misschien liever espresso. Dat, en de hoeveelheid water die je toevoegt, is helemaal aan jou. Hoe meer water, hoe minder sterk je koffie. Houd er rekening mee dat deze koffie bedoeld is als concentraat voor bijvoorbeeld ijskoffie en dus het lekkerst is als hij verdund wordt met melk, ijs, water of iets anders. Maar als je wel houdt van een straf bakkie, kan je de koffie ook zeker gewoon zo drinken.

Je hebt geen fancy apparaten nodig voor het maken van deze koffie. Alleen een koffiefilter, kaasdoek of iets anders om je koffie mee te filteren en iets om het in op te vangen. Ik hang een filter in een waterkaraf en dat gaat prima. De koffie kan zowel op het aanrecht gebrouwen worden, als in de koelkast. Hoe kouder je water, hoe zachter de koffie. 


Ingrediënten:
  • 1 deel gemalen koffie (bijvoorbeeld 3 eetlepels)
  • 4 delen water (bijvoorbeeld 12 eetlepels, dus 180 ml)
Bereiding:
  • Meng de koffie met het water en dek af. Laat 12-24 uur trekken. 
  • Giet de koffie door een filter, kaasdoek of hele fijne zeef. In een afgesloten flesje is de koffie zo’n 5 dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik als basis voor allerlei gemengde koffiedranken.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...