22 april 2015

Snelle gevulde aardbeientaart

Al tijden wilde L. eens een taart met lagen maken. Niet gewoon een standaardcake met een laag er tussen, maar van hetzelfde soort cake als waar slagroomtaarten vaak uit bestaan. Maar dan gevuld met aardbeienmousse.

Ik vertelde L. dat dat biscuitdeeg heet, en dat dat eigenlijk helemaal niet moeilijk is om te maken. Toch verbaasde ik me er tijdens het maken over, hoe eenvoudig deze taart eigenlijk is om te bereiden. Zowel het biscuit als de mousse zitten snel in elkaar, en het eindresultaat is niet alleen erg lekker maar bovendien indrukwekkend.

L. en ik zijn allebei niet van de kleurstoffen, marsepeindecoraties en andere tierlantijnen, dus die zie je bij ons ook niet terug. Deze taart leent zich daar echter prima voor. Het biscuit is luchtig en de vulling is flink stevig. Mocht je dus helemaal los willen gaan met decoratie, dan is deze taart daar perfect voor.





Ingrediënten:
  • 5 eieren
  • 155 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel vanille extract of het merg van 1 stokje
  • Snufje zout
Voor de mousse
  • 325 gram aardbeien
  • 250 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • Sap van ½ citroen
  • 125 gram suiker

Bereiding:
  • Verwarm een oven voor op 150 graden en vet een springvorm van 24 cm goed in. 
  • Leg de eieren (in de schaal) minstens 30 minuten in een kom met goed heet water (het heetste water dat uit je kraan komt). Controleer af en toe of het water nog heet is. Zo niet, vervang het water dan. 
  • Klop ze (niet meer in hun schaal) met de suiker minstens 10 minuten in een staande mixer. Voeg in de laatste minuut de vanille toe. 
  • Zeef de bloem, maïzena en zout bij het eiermengsel en spatel dit goed door tot je een glad mengsel hebt. Giet het geheel in de bakvorm en bak zo’n 35-45 minuten tot goudbruin en gaar. Dit kan je testen met een satéprikker. 
  • Haal de taart uit de springvorm en laat op zijn kop drogen op een rek. 
  • Maak terwijl de taart bakt voor de mousse de aardbeien schoon en pureer ze met een staafmixer glad. Week intussen de gelatine in koud water tot de blaadjes zacht zijn. Meng suiker en citroensap door de aardbeien en zet aan de kant. 
  • Klop de slagroom goed stijf. Doe de gelatineblaadjes met aanhangend water in een steelpannetje. Verwarm tot de gelatine is opgelost. Giet het gelatinemengsel bij de aardbeien en roer direct goed door. Doe dan ook een derde van het slagroommengsel bij de aardbeien en meng tot een glad geheel. Giet dan de aardbeien bij de rest van de slagroom en meng goed door. Dek de kom af en zet in de koelkast. Laat net zo lang staan tot de mousse stevig is en je taart helemaal is afgekoeld. 
  • Snijd de taart doormidden. Verdeel de helft van de mousse over de onderste helft van je taart. Leg hier het tweede stuk taart bovenop en verdeel daar de tweede laag mousse overheen. Zet in de koelkast en laat minstens een uur opstijven.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...