13 augustus 2014

Homemade volkorenpizza

Pizza is nou niet echt een gezond gerecht. Wit bloem, vette kazen en vaak met veel vlees. Toch kan je soms met kleine stappen een gerecht gezonder maken. Bijvoorbeeld door de pizza een volkorentwist te geven.

Ik wil niet zeggen dat een pizza met dit deeg nu ineens het toppunt van gezond is. Maar als je verstandig beleg kiest (veel groenten) en dit volkorendeeg gebruikt, is het in ieder geval al een stuk minder ongezond. En dat is ook wat waard. 



Ingrediƫnten:
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 300 gr. warm water
  • 250 gr bloem
  • 250 gram volkorenmeel
  • 10 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding:
  • Doe het warme water in een kom en roer er de droge gist en de suiker doorheen. Doe de bloem en volkorenmeel met het zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel en de olijfolie erin. Vermeng alles eerst met een mes met een afgerond lemmet en daarna met de hand tot er een bal ontstaat. Laat de bal dan op een bebloemd werkvlak glijden en kneed het deeg 5-10 minuten tot het glad en soepel is en glanst. Voeg in dit stadium nog geen extra bloem toe – een natter deeg is beter. Wrijf als het te veel plakt niet het deeg maar uw handen in met bloem. Het deeg moet vrij zacht zijn. 
  • Vorm een mooie bal van het deeg. Leg hem in een met olie ingevette kom, dek deze af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet hem ca. 2 uur op een warme, tochtvrije plaats tot het volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven op z’n warmste stand voor. Verdeel het deeg in 4 ballen en laat deze 10 minuten rusten. Rol daarna iedere bal uit tot een ronde lap. Beleg de pizza naar keuze. Ik koos voor tomatensaus, kaas, uien, champignons, salami en feta. 
  • Leg de pizza op een (met bakpapier beklede) bakplaat en bak de pizza af. Baktijd is afhankelijk van de ovenstand, dus goed in de gaten houden.
Het verschil tussen normaal en volkoren pizzadeeg.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...