29 augustus 2012

Lui brood

R. was vergeten brood mee te nemen voor op het werk. Of ik niet even snel iets kon bakken was de vraag. Natuurlijk joh! Ik draai wel even een brood in elkaar.

Nee, die zin was niet sarcastisch bedoeld. In het boek Express van Nigella staat dit recept voor lui brood. Met nog geen twee minuten werk en een paar uur in de oven zet je een heerlijk compact brood op tafel waar een gezin van 4 een dag van kan eten. Het vult goed en door de rozijnen en hazelnoten in de muesli zit er nog wat extra textuur en smaak aan het brood. Dit brood is absoluut voor herhaling vatbaar.



Ingrediƫnten:
  • 200 gram suikervrije havermout-muesli
  • 325 gram volkorenbloem
  • 6 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml halfvolle melk
  • 250 ml water

Bereiding:
  • Meng muesli, bloem, gist en zout in een kom. Giet er melk en water bij en roer door elkaar. Het gaat op dikke havermout lijken.
  • Doe het deeg in een ingevette en met bakpapier beklede broodvorm. Zet dit in een koude oven en stel de oven gelijk in op 110 graden. Laat 45 minuten bakken.
  • Draai de oven na de 45 minuten naar 180 graden en laat het brood nog een uur bakken. Daarna moet het goudbruin en gaar zijn. Haal het brood uit de vorm en tik op de onderkant. Het moet enigszins hol klinken. Zo niet, zet het brood dan nog even, zonder vorm, terug in de oven.
  • Laat volledig afkoelen voor je het aansnijdt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...