10 juli 2017

Vanillemacarons met Nutellavulling

Oh jongens, macarons. Eén van mijn favoriete koekjes. Ik heb ze zo vaak proberen te bakken en elke keer zijn ze jammerlijk mislukt. Tot we dit weekend ineens tijd over hadden en besloten nog eens een poging te wagen. We besloten een recept van Allerhande te proberen en ineens hadden we perfecte macarons. Met een mooi voetje, een gladde bovenkant en een lekker zachte binnenkant. Ook een tweede lading kwam perfect uit de oven, dus durf ik dit succes wel met jullie te delen.

Mocht jij macarons bakken nu ook zo moeilijk vinden, dan snap ik dat. Mijn tip: hou vol en heb geduld. De macarons moeten echt droog zijn aan de bovenkant voor je ze in de oven doet. Ook al staat er in het recept dat het 45 minuten duurt voor ze droog zijn, als het een vochtige dag is kan dat zomaar langer duren. Volg dus vooral je eigen zintuigen en dan komt het vast goed!Aangepast naar een recept uit Allerhande magazine 2014 nr. 06, voor 25 macarons
Ingrediënten:
 • 150 gram amandelmeel
 • 150 gram poedersuiker
 • 4 eieren
 • 1 theelepel vanilleextract
 • 38 gram water
 • 150 gram suiker
 • 125 gram Nutella

Bereiding:
 • Teken 50 rondjes van 3 cm doorsnede met een zwarte stift op 2 stukken bakpapier. Leg het bakpapier met de getekende kant naar onderen. De rondjes zijn dan nog zichtbaar, maar het beslag komt niet in aanraking met de stift.
 • Zeef het amandelmeel en de poedersuiker samen in een kom. Splits de eieren. Weeg 2 keer 55 g eiwit af en doe de eiwitten in twee vetvrije kommen. Meng de vanille met 1 deel van het eiwit, roer goed en voeg het vanille-eiwit ongeslagen aan het amandelmeel toe. Meng tot je een dik beslag hebt.
 • Breng in een pan de kristalsuiker met het water op middelhoog vuur aan de kook. Kook de suikersiroop tot 118 ˚C (dit meet je met een suikerthermometer). Begin met het eiwit kloppen als de siroop een temperatuur van 80 ˚C heeft. Klop de rest van het eiwit met een mixer stijf. Laat de suikersiroop als deze op temperatuur is (118 ˚C), uitbruisen. Schenk de suikersiroop in een dunne straal al kloppend met de mixer bij het eiwitschuim. Klop door tot het schuim is afgekoeld tot 50 ˚C. Voeg 1/3 van het schuim toe aan het amandelbeslag en meng tot een geheel. Spatel de rest van het eiwitschuim er luchtig door tot je een licht ‘taai’ beslag hebt dat aan je spatel blijft hangen.
 • Doe het beslag in de spuitzak met gladde spuitmond. Spuit 50 rondjes van 3 cm doorsnee op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Tik de bakplaten voorzichtig op het werkblad, zodat de grotere luchtbellen uit het beslag kunnen ontsnappen. Laat de ongebakken macarons minimaal 45 min. onafgedekt op het werkblad staan, zodat het beslag een dun ‘huidje’ krijgt.
 • Verwarm de oven voor op 150 °C (bij voorkeur onder- en bovenwarmte in plaats van hetelucht). Bak de macarons in ca. 20 min. krokant en gaar in de oven. Zet na 10 min. bakken de ovendeur 5 sec. open. Hiermee haal je de grootste hitte en vocht weg en voorkom je dat de suikers gaan karamelliseren. Na 5 min. herhaal je het openen van de oven nog een keer. Neem de macarons na de totale baktijd van 20 min. uit de oven en laat afkoelen.
 • Bestrijk de helft van de koekjes met de Nutella. Duw de andere helft van de koekjes er voorzichtig tegenaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...