27 december 2012

Sinaasappelmousse met sinaasappel-karamelsaus

Deze sinaasappelmousse moest au bain-marie bereid worden. En laat dat nu net een van de dingen zijn waar ik niet heel erg goed in ben. Dus natuurlijk ging ik deze mousse maken voor het Grote Kerstdiner, zonder het eerst eens te proberen. Zo slim ben ik wel.

Wonder boven wonder ging het in één keer goed. Dit toetje was dan ook een groot succes. En dat au bain-marie gedoe valt eigenlijk allemaal best wel mee. Weer een kookangst overwonnen.



Ingrediënten:
  • 4 velletjes gelatine
  • Geraspte schil van 3 sinaasappels
  • Sap van 2 sinaasappels
  • 4 eieren, gesplitst
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el Grand Marnier
  • 300 ml slagroom
Voor de sinaasappel-karamelsaus
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 sinaasappels, in partjes gesneden, met sap

Bereiding:
  • Leg de gelatine 10 minuten in koud water om zacht te worden. Verwarm het sinaasappelsap in de magnetron en roer hier de gelatine doorheen. Laat afkoelen.
  • Doe de eidooiers, basterdsuiker en sinaasappelschil in een kom. Verwarm deze au bain-marie en klop 10 minuten continu, tot het mengsel dik, romig en licht is. Haal van het vuur en blijf kloppen tot het mengsel koud is.
  • Meng de sinaasappelsap en de Grand Marnier door het eidooiermengsel. Klop de slagroom en de eiwitten luchtig. Vouw de eiwitten door het sinaasappelmengsel, en doe daarna hetzelfde met de slagroom. Verdeel over 6-8 glazen en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Laat voor de saus de suiker karameliseren in een pan. Giet hier het sinaasappelsap bij en laat dit inkoken. Als de saus de gewenste dikte heeft, kunnen de sinaasappelpartjes erbij. Nog een minuutje pruttelen, en dan af laten koelen.
  • Serveer de mousse met de saus er overheen of in een apart bakje ernaast.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...