15 maart 2017

Krokante aardappelen uit de oven met avocado-aioli

Vroeger was ik geen grote aardappelliefhebber. Natuurlijk kon ik een lekker aardappeltje op zijn tijd best waarderen, maar ik zou het niet snel benoemd hebben als favoriet. Daar ben ik inmiddels van teruggekomen. Onze bescheiden aardappel is een bron van vitamine C en kalium en kan op zo veel verschillende manieren bereid worden dat ik hem eigenlijk nooit zat word.

Neem nou deze aardappelen. Ze zijn knapperig van buiten, fluffy vanbinnen, heerlijk smaakvol en de avocado-aioli maakt het helemaal af. Volgens mij overtuig je hiermee zelfs de grootste aardappelhater.



Voor 3-4 porties, uit Oh She Glows Elke Dag van Angela Liddon
Ingrediƫnten:
  • 900 gram aardappels, ongeveer van gelijke grootte
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 grote rijpe avocado, gehalveerd en ontpit
  • 1 ½ theelepel vers citroensap
  • 60 ml (vegan) mayo
  • optioneel: sriracha

Bereiding:
  • Doe de aardappelen ongeschild en in hun geheel in een pan water. Breng aan de kook en laat koken tot ze bijna helemaal gaar zijn, zo’n 20-25 minuten. Giet af en laat 10 minuten afkoelen. 
  • Verwarm je oven voor op 230 graden. Leg de aardappelen op een ingevette bakplaat en druk ze plat met bijvoorbeeld een aardappelstamper of de onderkant van een mok. Doe dit tot de aardappels ongeveer 1 cm dik zijn. 
  • Besprenkel de aardappels met de olijfolie en bestrooi met zout, peper en knoflookpoeder. Laat de aardappels in 20-30 minuten mooi goudbruin en krokant bakken. Hou ze de laatste 10 minuten goed in de gaten.
  • Doe de knoflookteentjes, het vlees van de avocado, de citroensap en de mayo in een keukenmachine en draai tot een gladde aioli. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng door. 
  • Haal de aardappels uit de oven en verdeel hier meteen de aioli over. Maak eventueel af met wat sriracha naar smaak voor wat extra pit. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...