25 oktober 2013

Fu yong hai en nasi zoals bij de Chinees

(L. heeft een uur heel geheimzinnig zitten doen achter zijn laptop, waarna hij dit stuk aan mij liet lezen. Ik kon natuurlijk niet anders dan dit op mijn blog zetten. - Claudia)

Hier een bericht van L.

Blondie zelf is gek op rijst (tijdens het maken van dit gerecht was haar letterlijke tekst “oh, ik hou zo van rijst”) en op z’n zachtst gezegd is dat niet mijn ding. Wat ik wel lekker vind (ik weet inmiddels dat dat heel slecht is) is de nasi bij een Chinees vandaan. Daarbij lekker babi pangang of fu yong hai. Even geleden hadden we al babi pangang gemaakt, zo kwam het idee om nasi (zoals bij de Chinees)en fu yong hai te maken. Ik kan wel zeggen dat dit zeer goed bevallen is en dat het heerlijk smaakte (ook zonder de toevoegingen van de Chinees)



Het recept van de nasi heb ik gevonden op een forum van goeievraag.nl en is heel makkelijk.

Benodigdheden (voor 4 personen):

- Twee kopjes rijst (ik heb basmati rijst gebruikt)
- 1 prei
- 1 ui
- 1 pakje met plakjes ham
- 1 el olijfolie
- 2 eieren

Kook de rijst een dag (+/-24uur) van te voren en laat het afkoelen. Doe de olijfolie in de pan en bak de ui en de prei samen met de in vierkante stukjes gesneden ham ongeveer 7 minuten. Klop ondertussen de eieren los. Tot slot voeg je de rijst en de losgeklopte eieren toe. Meng dit goed met elkaar en bak dit even lekker samen verder. Eventueel kun je er natuurlijk kruiden naar smaak bijvoegen.

Het recept van de fu yong hai komt van natriumarm.eu.

Benodigdheden (voor 4 personen):

- 6 eieren (groot)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr. champignons
- 50 gr. taugé
- 50 gr. winterpeen
- 1 rode paprika
- 1 el selderijblad
- Een halve prei
- 7 el suiker
- 100 gr. kipfilet
- 2 el zonnebloem olie
- 200 ml. ketchup
- 200 ml. water
- 3 tomaten uit blik zonder sap
- 50 ml. natuurazijn
- Een halve el. maïzena
- Een paar druppels sesamolie

Eerst maak je de saus op de volgende manier:

Snipper de ui en de knoflook zeer fijn en bak de helft hiervan in 1 el. olie tot deze mooi zacht is geworden (niet gekleurd!). Pureer de tomaten, voeg deze toe en laat even twee minuten doorpruttelen voor de je azijn de ketchup en het water toevoegt. Laat dit samen ongeveer vier minuten even zachtjes doorkoken. Zeef de saus en doe de gezeefde sausweer terug in de pan. Voeg hier 5 el suiker bij en de sesamolie naar smaak. Voeg de maïzena toe en roer dit er goed doorheen (evt. met een garde om klontjes te voorkomen). Zet de saus apart op een laag vuurtje of op een warmhoud plaatje en ga verder met de omelet.

De omelet:

Hiervoor heb je de andere helft van de ui en de knoflook nodig. De overige groenten (parpika, prei, champignons, wortels) in reepjes en plakjes snijden. De kipfilet in dunne reepjes snijden. Klop de eieren los in een grote kom, doe er wat zwarte peper naar smaak bij en de overgebleven twee el. suiker. Roer dit erdoorheen. Voeg nu alle gesneden groente en de kip toe en meng alles lekker dor elkaar heen. Verhit 1 el. zonnebloemolie in een grote koekenpan (of een hapjespan met deksel) en doe het eimengsel hierin. Laat op een laag vuur het mengsel bakken tot de onderkant mooi bruin is en de rest gestold is. Draai de omelet om, bijvoorbeeld met behulp van een bord of een deksel en bak de andere kant ook mooi bruin.

Doe de nasi op het bord en leg de omelet ernaast. Doe de saus over de omelet en klaar is het heerlijke zelfgemaakte Chinese gerecht.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...