3 oktober 2016

Kokos-rozenpudding met vijgencrumble

Al tijden had ik een zakje agar agar in mijn kast liggen. Voor wie het niet kent: agar agar is een plantaardig bindmiddel dat verkregen wordt uit zeewier. Het is te gebruiken als vervanger voor gelatine, wat natuurlijk ideaal is voor de vegetariërs onder ons. Nu wilde ik zelf toch graag eens met dit poedertje experimenteren, en dat heb ik gedaan.

Deze pudding is wat steviger dan bijvoorbeeld een panna cotta, maar zeker niet minder lekker. En door het gebruik van kokosmelk in combinatie met rozenwater, heb je een heerlijk exotisch toetje. Oh, en voor de mensen die dat interessant vinden: één portie van dit toetje is ongeveer 156 calorieën. Wat mij betreft een heerlijk lichte afsluiter van een maaltijd dus, al zou je dit ook prima als licht ontbijt kunnen eten.

Je kan dit recept trouwens ook met gelatine maken. Je hebt dan ongeveer 2,5 blaadjes gelatine nodig. Die laat je dan niet meekoken met de kokosmelk maar voeg je, nadat de blaadjes geweekt hebben in koud water, toe aan de hete vloeistof als de pan van het vuur is. 

 

Voor 2 porties
Ingrediënten:
  • 300 ml kokosmelk (geen light)
  • 3 gram agar agar
  • ½ tl rozenwater
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing
  • 2 gedroogde vijgen
  • 1 flinke eetlepel havermout
  • 3 paranoten
Bereiding:
  • Breng de kokosmelk met de agar agar aan de kook en laat 2 minuten koken. Voeg rozenwater en agavesiroop of honing toe en meng goed door. Verdeel over twee ingevette puddingvormpjes en laat minstens 6 uur opstijven. Agar agar stijft op bij kamertemperatuur dus ze hoeven niet in de koelkast. 
  • Doe voor de crumble de vijgen met de havermout en de paranoten in een keukenmachine en draai tot een grove crumble. Je kan alles ook simpelweg fijn snijden en door elkaar roeren. 
  • Haal de puddinkjes voorzichtig uit de vormpjes en doe ze op een bord. Strooi de crumble er over.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...