15 juli 2015

Suikervrije karamel

Laurens zijn tante is allergisch voor geraffineerde suikers. Supervervelend natuurlijk, zeker als je zo gek bent op karamel als zij dat is. Toen ik dus online recepten tegenkwam voor een karamelsaus gemaakt van dadels, besloot ik uiteindelijk toch eens zelf de keuken in te gaan.

Wat belangrijk is voor deze saus is om dadels te gebruiken die naar karamel smaken. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn medjooldadels en sukkarydadels. Die laatste zijn mijn favoriet voor dit recept. Mocht je beide soorten nu niet kunnen vinden, dan kan het ook met andere dadelsoorten. De smaak wordt dan wel iets minder karamelachtig, maar niet minder lekker.

Je kan de karamel ook wat meer body geven door er een eetlepel amandelpasta aan toe te voegen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar in de verschillende recepten die ik online heb gezien, werd het wel gedaan. Leef je uit dus.

De tante van Laurens was in ieder geval groot fan. Twee dagen na het overhandigen van de karamel sms’te ze dat ze al twee dagen had kunnen genieten van beschuitjes met karamel. Ingrediƫnten:
  • 200 gram dadels
  • 200-250 ml warm water
  • 2 tl vanille extract
  • Snufje zout
Bereiding:
  • Als je dadels droog zijn, leg ze dan eerst een halfuurtje in een bakje warm water om te weken. Giet het water dan af en doe ze in de keukenmachine. Voeg hier het warme water bij. Begin met 200 ml, je kan altijd meer toevoegen. Doe ook de vanille en het zout toe. 
  • Laat de keukenmachine draaien tot je een gladde saus hebt. Dit duurt een aantal minuten. Schraap zo af en toe de zijkanten van je machine schoon. Door het snelle draaien van je keukenmachine zal de saus wat warm worden. Dat is niet erg. 
  • Je saus is klaar als hij helemaal glad is. Als je de saus te dik vindt, kun je nog wat water toevoegen. Doe in een luchtdicht afgesloten potje en bewaar in de koelkast. Zo’n 3 dagen houdbaar, als je er zo lang van af kan blijven.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...