3 januari 2014

Beurre noisette

Beurre noisette betekent letterlijk hazelnotenboter. Het is eigenlijk niets meer dan roomboter die verwarmd is tot het een mooi goudbruine kleur heeft gekregen. De smaak gaat van romig neutraal ineens naar diep, (hazel)nootachtig en haast een beetje zoet. Een kleine handeling maakt van de boter ineens een heel ander product. Een product dat overal lekker bij is. Bijvoorbeeld over pasta, in sauzen, op brood of in baksels.

Voor dat laatste krijg je volgende week een recept. Vandaag eerst de manier om perfecte beurre noisette te maken.

Vooraf nog wat tips:
Als je met 200 gram roomboter begint, houd je daar aan het einde van de rit geen 200 gram roomboter van over. Dit heeft te maken met het verdampen van een deel van het water in de boter en met de vaste delen van de boter die wat harder kleuren en die daarom vaak weggegooid worden. Houd hier rekening mee als je beurre noisette nodig hebt voor een recept. Persoonlijk gebruik ik dat deel trouwens wel, maar dat is een kwestie van smaak. Als je de beurre noisette in een kom giet, zul je zien dat die vaste delen naar de onderkant van de kom zakken, en je de ‘goede’ boter er zonder moeite af kan scheppen.
Als je de beurre noisette in vaste vorm nodig hebt, kun je deze gewoon weer af laten koelen in de kom. Als je de boter een avond van tevoren maakt en dan ’s nachts op kamertemperatuur laat, is het de volgende dag de perfecte consistentie om mee te werken. De beurre noisette is wel wat korreliger dan normale roomboter. Ingrediƫnten:
  • Roomboter (dus geen margarine, halvarine of andere ‘boterproducten’)

Bereiding:
  • Snijd de roomboter in blokjes en doe dit in een lichte pan. Op die manier kan je beter zien of de boter al de goede kleur heeft. 
  • Smelt de boter op middelhoog vuur. Blijf hierbij constant roeren. 
  • Op een bepaald moment gaat de boter borrelen/schuimen. Dit is goed. Blijf roeren totdat je merkt dat de boter van kleur begint te veranderen. Als de boter mooi goudbruin maar niet te donker is en naar hazelnoten ruikt, kan je het in een kom gieten. Niet in de pan laten zitten want dan kleurt hij te ver door. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...