4 september 2017

Boekreview: VEGAN - het kookboek

Nu ik grotendeels veganistisch eet, begint mijn boekenkast zich ook langzaam maar zeker te vullen met meer en meer veganistische kookboeken. En ik vind het fantastisch. Maar één ding dat me opviel was dat veel van die recepten gebaseerd zijn op kooktechnieken die bij niet-vegan eten minder worden toegepast, of dat je er veel aparte ingrediënten voor nodig hebt. Dat is op zich niet erg, mijn keukenkastje staat intussen vol met macapoeder, chiazaad en edelgist, maar dat maakt veganistisch koken er niet toegankelijker op voor degene die zich net voor veganisme begint te interesseren. Gelukkig is er nu dit boek van Jean-Christian Jury. Deze chef werkte jaren in allerlei restaurants over de hele wereld, tot hij een hartaanval kreeg. Op dat moment besloot hij veganistisch te gaan eten en een veganistisch restaurant te beginnen. In dit restaurant liet hij zien: veganistisch eten kan visueel net zo aantrekkelijk zijn en je kunt dezelfde bereidingstechnieken gebruiken als bij niet-veganistisch eten.

Nu heeft hij zijn kennis gebundeld in het boek VEGAN - het kookboek. En die kennis is nogal wat. 

Het boek opent met wat er in je voorraadkast moet staan, en is vervolgens opgedeeld in bekende categorieën als voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en desserts met wat extra hoofdstukken voor specifieke ingrediënten. Ook is er een hoofdstuk gereserveerd voor bijdragen van gastchefs, wat ik erg tof vind. In elk hoofdstuk zijn de recepten op alfabetische volgorde neergezet en er staat bij uit welk land het recept komt. Niet alle recepten zijn van een foto voorzien, maar aangezien er meer dan 450 (!) recepten in dit boek staan, is dat ook niet zo gek. De recepten zijn doorgaans niet moeilijk, hebben geen ellenlange ingrediëntenlijst maar zijn wel erg smaakvol. De foto’s die wel in het boek staan zijn modern, kleurrijk en ‘clean’. Een scherp contrast met het verder zeer kleurrijke boek, wat het des te leuker maakt. Wat ik erg prettig vind aan dit boek is de index. Of je nu zoekt op ingrediënt, naam van het gerecht of het land van origine: je kan het vinden. Daarnaast ben ik er blij mee dat er een hoofdstuk is voor desserts. Ook zonder eieren kan je de heerlijkste taarten bakken, zo blijkt maar weer.

Dit boek is perfect voor de beginnende vegan, of voor mensen die wat vaker vegetarisch of veganistisch willen eten. Of als je bijvoorbeeld iemand in je omgeving hebt die veganistisch eet, en die je graag iets lekkers voor wilt zetten. Te koop bij de betere boekhandels en online voor 39,99 euro. 

Deze review bevat een artikel dat is opgestuurd door een merk, PR-bureau of uitgeverij. Dit is niet van invloed op mijn mening. Ik word niet betaald om over dit product te schrijven.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...