23 juni 2014

Limburgs zoervleisj

Limburgs zoervleisj, oftewel zuurvlees. Dit gerecht wilde ik al heel langs eens proeven. Dus toen ik een kookboek kreeg met een recept voor dit gerecht er in, kon het natuurlijk niet uitblijven dat dit bijzondere gerecht op tafel zou komen.

In tegenstelling tot wat je zou denken is zoervleisj absoluut niet zuur. Het is juist behoorlijk zoet, met name door de appelstroop en de ontbijtkoek. Hoe dan ook, dit recept is fantastisch comfort food en zal zeker in de herfst- en wintermaanden nog regelmatig op tafel verschijnen.

Overigens liet ik de kruidnagel weg want daar krijg ik altijd hoofdpijn van. Het hoort er echter wel in, dus als je er van houdt, gewoon doen. 

 

Voor 4-6 personen
Ingrediƫnten:
  • ½ flesje Brand Oud-Bruin
  • 1 kilo sukadelappen, in stukken
  • 10 kruidnagels
  • 6 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen
  • 4 uien, grof gesnipperd
  • ½ fles balsamicoazijn
  • 3 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels rinse appelstroop
  • 4 flinke plakken ontbijtkoek, verkruimeld
Bereiding:
  • Doe laurier, jeneverbessen en kruidnagel in een theezakje of een stukje doek en bind deze dicht. Doe het vlees in een kom. Voeg zout en peper toe en het kruidenbuideltje. Overgiet met de balsamicoazijn tot het vlees helemaal onder staat. Laat minimaal 8 uur rusten. 
  • Verhit de helft van de boter in de pan en fruit de uien. Haal het vlees uit het marinadevocht maar gooi dit niet weg. Dep het vlees droog en bak het in een grote juspan in de rest van de boter goudbruin. Voeg uien, appelstroop, bier, ontbijtkoek en 200 ml marinadevocht toe. Laat 1,5-2 uur sudderen terwijl je af en toe roert. Laat het laatste halfuur het kruidenbuideltje nog even mee pruttelen. Haal het buideltje er uit voor het serveren. 
  • Lekker met patat en mayo en een goed glas bier.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...